Osmoza inversa

Osmoza inversă еste cea mai avansată tehnologie de filtrare a apei în acest moment

În filtrare se folosește un tip de membrană semipermeabilă proiectată să funcționeze similar cu membrana celulei vii. Membrana are pori minusculi, de 200 de ori mai fini decât virușii și de 4000 ori mai fini decât majoritatea bacteriilor. Principiul filtrării prin osmoză inversă este modelat după cel al ciclului apei la celula vie. Din apă sunt eliminate impuritățile, inclusiv nitrați sau microorganisme. Doar anumite tipuri de molecule trec prin membrana osmotică.

osmoza-inversa

Principii generale de functionare ale sistemelor de filtrare prin osmoza inversa

Sistemul de filtrare se conectează la conducta de apă rece conectând racordul de 1/2 4 și obinetul de sigurantață. Furtunul se conectează la robinetul de siguranță și la primul filtru, astfel încât apa să intre în toate cele trei filtre de la etapa de prefiltrare. În această etapă sunt reținute elementele solide și clorul din apă, elemente care pot afecta membrana osmotică.
Din ultimul filtru vertical apa ajunge în valva cu 4 căi. Rolul valvei este de a deschide circuitul de apă atunci când nivelul apei din tanc scade datorită consumului și de a închide același circuit când tancul de stocare este plin.

Valva cu 4 căi este conectată la carcasa membranei osmotice. Carcasa are două ieșiri, una pentru apa purificată (care ajunge în tancul de stocare) și una pentru apa în care se găsesc impuritățile (care ajunge la canalizare). Ieșirea către canalizare este prevazută cu o supapă de sens pentru a preveni curgerea în sens invers (înapoi înspre ansamblul de filtre).

Ieșirea apei purificate din carcasa membranei osmotice este conectată la valva cu 4 căi și la T-ul de unire. O altă ieșire a T-ului este conectată la valva tancului de stocare iar ultima ieșire a T-ului este conectată la intrarea în cartușul de carbon postfiltrare. Toate componentele sunt conectate între ele prin furtune flexibile.

Rolul tancului de stocare este de a acumula și stoca apa purificată. Acest lucru se datoreazaă debitului instant foarte mic al filtrării prin osmoză inversă. De exemplu, dacă sistemul este echipat cu o membrană osmotică de 50 gpd, un pahar de 200 ml s-ar umple în mai mult de 1,5 minute (dacă membrana ar fi conectată direct la robinet, ocolind tancul de stocare). De aceea tancul stochează apa și o eliberează cu presiune către robinet atunci cand acesta este deschis. Când tancul este complet gol, este nevoie de aproximativ 1,5 ore pentru a se umple.

Apa reziduală este scoasă prin a doua ieșire din carcasa membranei osmotice spre canalizare unde se conectează printr-un racord. Pentru a forța mai multă apa prin membrana osmotică, se creează presiune pe circuitul spre canalizare prin folosirea restrictorului de debit.

Când robinetul este deschis, apa purificată iese cu presiune din tancul de stocare prin cartușul de carbon postfiltrare. Rolul cartușului este de a elimina orice gust sau miros cauzat de stocarea în tanc, mai ales dacă este vorba de o perioadă mai îndelungată. Legătura dintre cartușul de carbon și robinet se face prin furtun flexibil.

Accesorii suplimentare

Pompa de presiune este inclusa in configuratia sistemului de filtrare. Are rolul de a asigura o presiune optimă de funcționare pentru filtrare în cazul în care presiunea apei din rețea este prea mică (< 2 bar).

Lampa UV  este opțională pentru sistemul de filtrare. Dacă apa provine dintr-o sursă proprie și este încărcată bacteriologic se recomandă folosirea lămpii UV.

Cartușul de remineralizare este opțional și este folosit atunci când se dorește consumarea unei apei îmbăgățite ocu minerale (Sodiu, Potasiu, Magneziu, Calciu) în detrimentul uneia pure.