Alegerea produsului este influentata de mai multi factori, detaliati in continuare:
1) Sursa de apa
Daca apa provine din reteaua publica, aceasta esta tratata impotriva bacteriilor, microorganismelor prin clorinare. De asemenea, este realizata si o filtrare, diferita in functie de parametrii pe care ii are apa. In acest caz sistemul poate sa nu fie echipat si cu lampa UV, filtrarea prin osmoza inversa fiind suficienta pentru obtinerea unei ape curate.
Produse recomandate:
Daca apa provine dintr-o sursa proprie (put forat, fantana), exista sansa ca apa sa fie incarcata bacteriologic. In acest caz este indicata sterilizarea apei printr-o lampa UV pe langa filtrarea prin osmoza inversa. Chiar daca filtrul o sa retina o parte din bacterii, acestea nu o sa fie distruse, ci vor ramane in interiorul sistemului de filtrare. In apa pot aparea bacterii chiar daca in urma unei analize trecute nu s-a constatat existenta lor. Acest lucru se intampla prin infiltrarea bacteriilor in sol, de la adancimi sau panze freatice diferite.
Produse recomandate:
2) Presiunea apei
Sistemele cu osmoza inversa au nevoie de o presiune de minim 2.5 bari pentru o functionare optima. Prin functionare optima intelegem o perioada de 1-1 ½ ore pentru umplerea tancului de stocare la capacitate maxima. Daca aceasta presiune nu este asigurata, sistemul de filtrare nu este capabil sa asigure o cantitate de apa maxima (in tanc pot sa ajunga chiar si 2-3 litri de apa daca presiunea apei este mica) sau chiar sa nu functioneze deloc. Acest lucru se datoreaza rezistentei pe care o opune membrana osmotica in momentul cand apa trebuie sa treaca prin ea. Datorita finetii filtrarii (0,0001 microni), apa trebuie sa aiba o presiune mare pentru a reusi sa strapunga membrana osmotica.
Produse recomandate pentru presiune sub 2.5 bari:
Produse recomandate pentru presiune peste 2.5 bari: